1. Hem
  2. Kreditkort
  3. Kreditkort Pa Resa
23 May 2024

Bäst att använda kreditkort när du reser

Det kan vara en bra idé att alltid ha två kort med sig när du är ute och reser. Av både säkerhetsskäl och praktiska skäl lönar det sig att ha ett bankkort kopplat till ditt checkkonto och ett kreditkort. Här hittar du våra tips för bästa användning av kreditkort när du reser.
När du åker på semester är det flera saker som måste ordnas. Du måste boka flyg, hotell och kanske behöver du till och med en hyrbil. Det är ofta så att hotell och hyrbilsföretag reserverar ett belopp under en period som garanti för att du kommer att betala.
Använder du kreditkortet för detta, istället för bankkortet kopplat till ditt nuvarande konto, slipper du att pengar binds under denna period. Dessutom har du större chans att få tillbaka dina pengar från kreditkortsföretaget än från din bank, om det skulle hända att du blir lurad på ett eller annat sätt.

Bra användningsmöjligheter med kreditkort

Med ett kreditkort i plånboken är du säker på att du kan betala för dig nästan var du än reser. Du har faktiskt närmare 100 miljoner användarplatser, och du kan använda kreditkortet för att köpa varor, handla online eller för att ta ut pengar från en bank eller bankomat.
Om du har otur att förlora eller få ett kort stulet har du alltid ett i reserv om du behåller dem separat. Var försiktig och följ enkla försiktighetsåtgärder, såsom: Lämna aldrig ditt kort i baren, restaurangen eller andra platser. Det är bättre att betala flera gånger och se till att ta tillbaka ditt kort så fort du har betalat.
När du är ute och reser lönar det sig att ha Morrow Bank app på din telefon, både för enkel översikt och för att snabbt kunna spärra ditt kort om det blir nödvändigt. Det kan också vara en bra ide att spara numret till spärrtjänsten från utlandet.

Bäst att betala i lokal valuta

När du är utomlands och ska betala får du ofta frågan om du vill betala i lokal valuta. Detta kan ske både i butiker, restauranger, hotell och andra platser där du kommer att använda kortet. Då är det viktigt att komma ihåg att du alltid bör välja det. Oavsett var i världen du reser lönar det sig att betala i lokal valuta istället för svenska kronor. Anledningen till detta är att de olika platserna opererar med sina egna växelkurser, som ofta är betydligt dyrare än bankernas växelkurser – och det kan sluta med att du betalar mer än du behöver.

Andra har frågat...

Fler frågor och svar hittar du på vår Hjälp-sida.

Var medveten

Ett annat tips för bästa användning av kreditkort när du reser är att alltid kontrollera beloppet du godkänner vid betalning. Det kan också löna sig att behålla kvitton, för de kan komma väl till pass om du upptäcker att något har gått fel.
Om du tycker att bankomaten ser konstig ut, eller det är något utöver det vanliga, bör du inte ta ut kontanter från den. Hitta istället en annan bankomat, för det är inte ovanligt att bankkort "skimmas" utomlands. Då kan personer med oärliga avsikter få den information de behöver för att missbruka ditt kort i efterhand. Se också alltid till att du döljer din kod när du anger den.

Hos Morrow Bank har du upp till 50 dagars räntefri kredit och kortet är 100 procent avgiftsfritt vid fullt betalad faktura. Och med en reseförsäkring inkluderad i ditt Morrow Bank Mastercard kan du känna dig extra trygg på din resa.