Våra bästa vardagstips för ekonomisk kontroll
Om du är osäker på var du ska börja – oroa dig inte! Här har vi samlat våra bästa tips på hur du sätter upp en budget, håller motivationen på topp och hur du bäst går tillväga för att faktiskt spara pengar.
1. Kartlägg hur mycket du spenderarGranska alla dina transaktioner från en viss period och sortera dem i lämpliga kategorier. Ett tips är att titta på de senaste tre månadernas transaktioner, så att du får en klar bild av dina genomsnittliga kostnader per månad.Det kan kännas tufft att tydligt se vart dina pengar tar vägen varje månad. Men eftersom du läser detta har du redan tagit första steget. Ta tag i det redan idag, så undviker du onödig oro imorgon.2. Få översikt över intäkter och fasta utgifterSkapa dig en bättre bild av dina månatliga inkomster och fasta utgifter. När du gör denna översikt kan du också passa på att noga se över varje utgiftspost. Kan du kanske minska kostnader genom att omförhandla ditt elavtal? Har du streamingtjänster eller prenumerationer som du inte längre använder?3. Sätt upp en budgetNu när du har en klar bild över dina nuvarande utgifter, både de fasta och de du kan påverka, är det dags att sätta upp en budget.Det finns gott om kostnadsfria mallar online att använda som utgångspunkt, om du inte vill starta från scratch.När du sätter upp din budget är det viktigt att vara realistisk. Glöm inte att räkna med alla faktiska utgifter. Om du till exempel vet med dig att du gärna går ut och äter ett par gånger i månaden eller har en kostsam hobby, måste detta inkluderas. Om sådana utgifter ignoreras riskerar du att överskrida din budget, vilket kan leda till ekonomiska utmaningar längre fram.4. Följ din budgetAtt sätta en budget är bara första steget. Den verkliga utmaningen ligger i att hålla sig till den. Ha alltid budgeten i åtanke och håll koll på dina utgifter genom hela månaden.5. Sätt tydliga målFundera på varför du har en budget och vad du vill uppnå. Genom att sätta konkreta mål hjälper du dig själv att behålla rätt riktning över tid.6. Utvärdera och justeraGå igenom dina utgifter och jämför med din budget regelbundet. Om det uppstår nya omständigheter eller förändringar i din ekonomi, justera då budgeten efter behov.
Så sätter du upp en budget
En budget hjälper dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter, så att du kan prioritera rätt och inte spendera för mycket. För att budgeten ska fungera på bästa sätt bör den vara flexibel, realistisk och framför allt anpassad efter dina behov. Så här gör du för att skapa en effektiv budget:1. Kartlägg hur mycket du spenderarGranska alla dina transaktioner från en viss period och sortera dem i lämpliga kategorier. Ett tips är att titta på de senaste tre månadernas transaktioner, så att du får en klar bild av dina genomsnittliga kostnader per månad.Det kan kännas tufft att tydligt se vart dina pengar tar vägen varje månad. Men eftersom du läser detta har du redan tagit första steget. Ta tag i det redan idag, så undviker du onödig oro imorgon.2. Få översikt över intäkter och fasta utgifterSkapa dig en bättre bild av dina månatliga inkomster och fasta utgifter. När du gör denna översikt kan du också passa på att noga se över varje utgiftspost. Kan du kanske minska kostnader genom att omförhandla ditt elavtal? Har du streamingtjänster eller prenumerationer som du inte längre använder?3. Sätt upp en budgetNu när du har en klar bild över dina nuvarande utgifter, både de fasta och de du kan påverka, är det dags att sätta upp en budget.Det finns gott om kostnadsfria mallar online att använda som utgångspunkt, om du inte vill starta från scratch.När du sätter upp din budget är det viktigt att vara realistisk. Glöm inte att räkna med alla faktiska utgifter. Om du till exempel vet med dig att du gärna går ut och äter ett par gånger i månaden eller har en kostsam hobby, måste detta inkluderas. Om sådana utgifter ignoreras riskerar du att överskrida din budget, vilket kan leda till ekonomiska utmaningar längre fram.4. Följ din budgetAtt sätta en budget är bara första steget. Den verkliga utmaningen ligger i att hålla sig till den. Ha alltid budgeten i åtanke och håll koll på dina utgifter genom hela månaden.5. Sätt tydliga målFundera på varför du har en budget och vad du vill uppnå. Genom att sätta konkreta mål hjälper du dig själv att behålla rätt riktning över tid.6. Utvärdera och justeraGå igenom dina utgifter och jämför med din budget regelbundet. Om det uppstår nya omständigheter eller förändringar i din ekonomi, justera då budgeten efter behov.
Smarta vanor för en stabil ekonomi
- Spara först, köp sen. Är det något du vill ha men inte har råd med just nu? Spara då pengar först och köp sen. Undvik att dela upp betalningen eller plocka pengar från ett sparkonto som är avsatt för något annat. Detta ger dig också chansen att överväga ditt köp noggrant och hindrar dig från att göra onödiga impulsköp.
- Planera dina matinköp. Genom att planera dina inköp i matbutiken undviker du onödiga kostnader och minskar matsvinnet. Det är klokt att ha en genomtänkt veckomeny och handla för hela veckan i ett svep.
Kom ihåg att anpassa efter dina behov – om du ofta äter ute eller har kvar rester från gårdagen är det klokare att planera och handla för färre måltider åt gången. - Tänk kreativt i köket. Använd både rester och befintliga ingredienser på nya sätt. Håll ögonen öppna efter rabatterade varor med snart utgående datum och prova nya recept som inte kostar skjortan.
- Köp begagnat. Innan du köper något nytt, titta först på sajter som Blocket, Sellpy eller Tradera. Många gånger kan du hitta saker i fint skick till en bråkdel av nypriset, ibland till och med gratis. Eftersom begagnade saker oftast behåller sitt värde kan du senare sälja det till ungefär samma pris som du köpte det för.
- Spara eventuella extra inkomster. När du får oväntade inkomster, som skatteåterbäring eller en bonus på jobbet, kan det vara lockande att snabbt spendera dem. Fundera på att istället sätta in hela summan, eller i alla fall en del av den, på ditt sparkonto.
Enkla tips för att lyckas med sparandet
Sparande är en långsiktig satsning, oavsett om du sparar till pension, bostad, semester eller en buffert. Kontinuitet är nyckeln, så sätt tydliga mål. Bestäm ett specifikt belopp att spara varje månad och skapa en automatisk överföring till ditt sparkonto när du får din lön.Här är det också viktigt att vara realistisk. Välj en summa du kan spara utan att behöva ta ut pengar från sparkontot i slutet av månaden. Om du märker att du ofta tar ut pengar, bör du justera sparbeloppet. Om möjligt, komplettera med en extra insättning vid månadens slut.Alla har olika möjligheter att spara utifrån sin budget, men de flesta kan spara lite. Genom att spara regelbundet utvecklar du goda vanor som gynnar dig genom hela livet.Öppnar du ett Morrow Bank sparkonto får du hela 4,00 %ränta från första kronan, oavsett hur mycket du sparar.Håll motivationen uppe
Även med tydliga mål och en stark vilja kan motivationen svikta ibland. Kom då ihåg:- En motgång utplånar inte allt du har åstadkommit. Var snäll mot dig själv, stolt över dina framsteg, och ge inte upp vid tillfälliga svårigheter.
- Bryt ner dina mål i mindre steg. Då är det lättare att uppleva framsteg och se att man är på rätt väg. Kom ihåg att fira milstolpar!
- Visualisera dina mål och hur du närmar dig dem. Att se ditt mål framför dig kan hålla entusiasmen vid liv.
- Samarbeta med en vän eller partner. När ni stöttar varandra blir det enklare att hålla fast vid era planer. Vare sig det handlar om att sätta en budget eller spara tillsammans, blir resan oftast roligare när man är två.