1. Hem
  2. Artiklar
  3. Ekonomisk Oversikt

Fem tips till ekonomisk översikt

Ju mer energi- och matpriserna stiger, desto viktigare är det att se över sina övriga utgifter. Här är fem tips för dig som vill få ordning på din privatekonomi.

Få en överblick över situationen

Gör en lista över alla inkomster, utgifter och eventuella skulder, så att du kan se det i klartext framför dig. Glöm inte att inkludera utgifter som är kvartalsvisa eller årliga. När du har konkreta siffror att arbeta med är det lättare att se vilka möjligheter du har att minska utgifterna eller öka intäkterna.Inkomst
  • Lön, till exempel från arbete
  • Inkomster, till exempel från pension eller andra typer av ekonomiskt stöd
  • Passiv inkomst från investeringar eller andra resurser
Utgifter
  • Fasta utgifter är kostnader du inte kan undvika, såsom lån, mat och el.
  • Rörliga utgifter är allt som inte är absolut nödvändigt för att ta sig igenom vardagen, till exempel utgifter för fritidsintressen, prylar och restaurangbesök.

Skapa en hushållsbudget

En hushållsbudget är en översikt över hushållets inkomster och utgifter under en viss period. Det görs vanligtvis för en månad i taget, eftersom de flesta får betalt per månad. Syftet är att ge dig en överblick över hur mycket pengar du har att resa med och hur mycket det täcker. En enkel budget kan se ut så här:
  • 50 % av hushållens inkomster går till fasta utgifter
  • 30 % av hushållens inkomster går till rörliga kostnader
  • 10-20 % av hushållens inkomster går till sparande

Minska fasta utgifter

För många är det inte låg inkomst som är orsaken till en haltande privatekonomi, utan dålig kontroll och många onödiga köp. Se om du hittar några "dolda utgifter" i din översikt, det vill säga mindre utgifter som är lätta att förbise, men som betyder mer än du tror.Har du flera smålån kan det sluta med att du betalar onödigt mycket i räntor och amorteringar. Ett effektivt sätt att minska dina fasta utgifter är att refinansiera smålån och krediter. Det innebär att du samlar ihop dina lån till ett större lån med bättre villkor. Förutom att minska dina månatliga lånekostnader får du också en bättre överblick, eftersom du bara har ett lån att tänka på.Andra fasta utgifter som kan vara värda att titta på är elavtal och försäkringar. Om du är villig att göra stora förändringar kan du också minska dina fasta utgifter avsevärt genom att till exempel flytta till en billigare bostad.

Minska de rörliga kostnaderna

Kan du cykla eller åka kollektivt istället för att köra bil? Hur många abonnemang har du och behöver du verkligen alla? Kan du börja veckohandla och sluta äta ute? Kan du avboka den planerade resan och istället göra något roligt hemma? Kan man köpa begagnat istället för nytt?Det är utmanande frågor, men om du svarar ärligt går det oftast att spara en bra slant.I början kommer du förmodligen att behöva dra ner på några nöjen för att balansera din ekonomi. När du väl har fått det under kontroll kommer det så småningom att finnas plats för lite lyx i budgeten. Och du kommer att njuta mycket mer av dessa gyllene ögonblick i vardagen om du inte behöver oroa dig för om du verkligen har råd med dem.

Skapa en buffert

En buffert är helt enkelt reservpengar som är reserverade för oförutsedda utgifter och generellt rekommenderas att ha motsvarande två till tre månadslöner på buffertkontot. Det enklaste sättet att spara till en buffert är genom att sätta upp fasta, månatliga avdrag från lönekontot. Och även en aldrig så liten summa som sparas varje månad är bättre än att inte spara något alls.Prata om pengar med din partner, även om det känns svårt, och kom överens om hur du ska prioritera för att bygga upp en buffert. En buffert skapar trygghet i deras relation och ger både en uppfattning om att det löser sig, även om en oförutsedd situation skulle uppstå.Om man har olika uppfattningar om vad som är viktigt kan det ofta vara svårt att diskutera sparande. Det är ändå viktigt att båda parter är medvetna om den ekonomiska situationen och hur ni ska lösa utmaningarna – på lång sikt.