People walking in a museeum
  1. Hem
  2. Kreditkort
  3. Sakerhet Pa Natet

Säkerhet på nätet

Information och goda råd för att du som kund ska få en tryggare digital vardag.

Regler för säker kortbetalning online.

Alla banker och nätbutiker måste ha en betallösning som kräver en så kallad stark kundautentisering. Det betyder att alla köp på nätet måste godkännas med BankID eller Mobilt BankID, vilket innebär ökad säkerhet för dig som kund.

Goda råd för att skydda dig mot bedrägerier.

Även om du ska känna dig trygg när du handlar på internet med ditt Morrow Bank Mastercard är det viktigt att veta hur du själv kan minska risken att bli utsatt för bedrägerier. Nedan har vi samlat information om hur du kan skydda dig själv och din information på nätet.

Dela aldrig ditt BankID med någon.

Ditt BankID är personligt och ska under inga omständigheter delas med någon annan. Du ska heller aldrig signera med ditt BankID på uppmaning av någon annan.
Kontakta din egen bank om du är i en situation där du är beroende av hjälp för att använda nätbank etc.

Handla säkert på nätet:

Om det inte är en välkänd e-handelssida, där du har handlat förut, finns det några saker du kan tänka på innan du gör ett köp.
  • Är det en tydlig avsändare? Är det ett registrerat företag med organisationsnummer och kontaktinformation? Du kan också kontrollera om företaget finns med på Svenska Handels Varningslista.
  • Läs andras omdömen. Finns det omdömen på nätet från andra kunder som verkar trovärdiga?
  • Spara inte kortuppgifterna på köpsidan. Lägg hellre in uppgifterna på nytt vid varje köptillfälle, och använd helst ett kreditkort för dina köp på internet. Handla bara från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
  • För bra för att vara sant? Om det är priser och erbjudanden som ser ut att vara för bra för att vara sanna, så är de troligen det.

E-post och SMS:

Phishing, vanligen kallat nätfiske, innebär att du via falska e-postmeddelanden och nätsidor uppmanas att klicka på en länk och ange personliga koder.Smishing är motsvarigheten till phishing, men via SMS.
  • Öppna inte e-post från en okänd avsändare. Kontrollera alltid avsändarens adress.
  • Om du får ett SMS från en avsändare som du inte har fått ett SMS från tidigare, var försiktig med att klicka på okända länkar. Bedragare som skickar ut SMiShing använder ofta URL-förkortare som bit.ly eller goo.gl. Då blir de svåra att se vart länken egentligen går utan att faktiskt gå in på den.
  • Din bank kommer aldrig att be dig att ange ett lösenord, användarnamn eller kortinformation via SMS eller e-post.
  • Kontrollera avsändarens e-postadress mot tidigare e-postmeddelanden som du har fått. Om du till exempel är osäker på om e-postmeddelandet kommer från oss, bör du kontakta vår kundservice innan du klickar på några länkar.

Investeringsbedrägerier:

Investeringsbedrägeri handlar om att ge bort kortnummer eller överföra pengar till främlingar som har lovat vinst genom låg risk. Det kan vara en annons på sociala medier, eller att du kontaktas av någon som låtsas vara en börsmäklare. Detta är ofta produkter som många inte har god kunskap om, till exempel valuta eller kryptovaluta.Läs mer om detta på Polisens sida om investeringsbedrägerier.
  • Ge aldrig någon kortnummer via telefon till någon!
  • Kontrollera företaget i Finansinspektionens varningslista.
  • Ladda inte ner programvara och låt inte någon okänd ta kontroll över din dator
  • Lämna inte ut annan känslig information såsom kontonummer, kortnummer, kopia av pass eller andra liknande uppgifter.

Om du ändå skulle bli utsatt för bedrägeri, eller försök till bedrägeri:

Spärra kortet och kontakta polisen och din bank omgående.