People walking in a museeum
 1. Hem
 2. Kreditkort
 3. Sakerhet Pa Natet

Information och tips för säker näthandel

En ökning i nätshopping innebär tyvärr också en ökning av bedrägeriförsök mot privatpersoner. Här har vi samlat några smarta tips för att shoppa säkert på nätet!

Se upp för denna bedrägerimetoden

Väntar du på en paket eller två i posten? Då är det extra viktigt att stanna upp och tänka till – så du slipper bli lurad.En vanlig metod bland bedragare är att skicka falska e-postmeddelanden eller SMS, där de frågar om en liten summa för tull eller frakt för att hämta ut ett paket du beställt.
Mer information om vanliga bedrägerimetoder hittar du här.

Checklista för säkrare shopping online

Om det inte är en sida du känner till och har handlat från förut, finns det några saker att tänka på innan du genomför ditt köp:
 • Läs recensioner från en säker källa. Många webbutiker visar kundrecensioner med namn och bild, men dessa kan enkelt förfalskas. Använd en oberoende webbplats, som till exempel Trustpilot, för att söka upp butiken och läsa andras recensioner.
 • Leta efter hänglåssymbolen i adressfältet i din webbläsare – den indikerar att den information du delar skickas krypterat.
 • Undvik att spara kortuppgifter på sidan du handlar från och handla bara från sidor som erbjuder 3DSecure för säker betalning.
 • Se till vem som står bakom webbsidan: En trovärdig sida bör drivas av ett registrerat företag och ange företagsidentifikationsnummer och kontaktuppgifter. Är du osäker på vem som driver webbutiken, kan du kontrollera det på https://www.whois.com/. Här kan du också se hur länge webbutiken har varit aktiv. Falska butiker drivs ofta under korta perioder innan de stängs, och kan därför ofta vara relativt nystartade.
 • Låter erbjudandet för bra för att vara sant? Då är det troligtvis det. Var uppmärksam på allt för frestande erbjudanden.
 • Även välkända, svenska varumärken kan drabbas av förfalskningar. Om en svensk webbutik till exempel har en .com-adress, bör du vara extra försiktig.
 • Bedragare har hittat på ett nytt knep: de skapar falska webbutiker för att få tillgång till betalkortsuppgifter via digitala plånböcker i smartphones och smartklockor. Så, ett litet men viktigt tips: dela aldrig dina säkerhetskoder från banken med någon.
 • Innan du slutför ditt köp, ta dig tid för att noga se över saker och ting. Många webbutiker lockar med nedräkningar och snabba deadlines för att få dig att skynda dig. Även om det inte alltid betyder att sidan är osäker, kan det vara ett trick för att du inte ska hinna tänka efter för mycket.

Dropshipping - tänk på detta innan du handlar

Dropshipping innebär att du köper något från en svensk webbplats som inte själva har varan i lager. Istället beställer de din vara från en annan butik, oftast någonstans utanför EES, som egentligen säljer och skickar varan. Detta är inte olagligt, men det kan vara problematiskt för dig som kund:
 • Du riskerar att behöva betala tull eller andra avgifter för varan.
 • Du är inte skyddad enligt svensk köplag eller ångerrättslagen.
 • Det finns ingen garanti för att det du köper är godkänt för försäljning eller lagligt i Sverige.
För att undvika dropshipping rekommenderar vi därför att du har detta i åtanke. Kom ihåg att bristande information om avsändare, leveranstid och returmöjligheter också kan vara en varningssignal.

Vanliga bedrägerimetoder och hur du avslöjar dem

Det är inte bara vid näthandel som det finns risk för bedrägeri. Bedrägeriförsök mot privatpersoner ökar hela tiden, och metoderna blir allt svårare att genomskåda.Håll dig uppdaterad om de vanligaste bedrägerimetoderna och lär dig hur du kan avslöja dem här.