Två unga pojkar hänger över köksvasken och tittar ut genom fönstret.
  1. Hem
  2. Sparkonto
  3. Spara Till Barnen

Spara till barn och barnbarn

Att börja spara till barn i tid kan göra stor skillnad längre fram i livet – oavsett om det gäller studier, bostad eller körkort. Här guidar vi dig genom hur du kommer igång, vad du bör tänka på och hur du sparar smart.
Du står där med tårar i ögonen, och avslutar talet till henne – hon som ju nyss lärde sig gå, men som nu är klar för att stå på egna ben. ”Grattis på födelsedagen, vännen min. Här är ett konto med tillräckligt med pengar för att du ska kunna betala insatsen på din nya lägenhet!”Men blir det verkligen så mycket pengar när du inte har ett stort startkapital i grunden? Det enkla svaret är: ja. Och ju tidigare du börjar spara, ju längre kan pengarna växa sig stora.

När är rätt tid att öppna sparkonto till barn?

Några hundralappar i månaden, hälften av pengarna från dop eller födelsedag. Plötsligt är ”lite här och lite där” en rejäl slant. Börjar du spara tidigt kommer barnet ha ett fint startkapital den dagen hon blir 18 – eller, när du bestämmer att det är dax för henne att själv förvalta pengarna.Du bör börja spara så tidigt som möjligt. Förutom att du då sparar under en längre tid och sätter in mer pengar på sparkontot, får du också större nytta av ränta-på-ränta-effekten.

Hur mycket bör jag spara till mitt barn?

Enligt en rapport från Länsförsäkringar 2024 sparar den genomsnittliga föräldern strax under 600 kronor per månad och barn. Men kom ihåg att även ett par hundralappar kan bli stora belopp över tid.Många frågar sig om det är bäst att sätta in ett större engångsbelopp eller att spara regelbundet varje månad. För de allra flesta är det kanske mest realistiskt att spara lite varje månad över tid.

Ränta på ränta effekten

När du sparar pengar över lång tid växer de sig stora, och en stor del av den totala vinsten är faktiskt ränta på ränta – enkelt förklarat att du får ränta på ränta du redan tjänat.

Kalkylerat exempel:

Sätter du in 500 kronor i månaden i 18 år, på ett sparkonto med 4% ränta, blir det en totalsumma på nästan 160 000 kronor. Av de 160 000 är mer än 45 000 kronor ränta, det vill säga pengar du har tjänat!Är du så lyckligt lottad att du kan spara så mycket som 2 000 kronor i månaden, blir totalsumman efter 18 år nästan 640 000 kronor!

Spara i barnets namn eller mitt eget?

Det är en juridisk skillnad beroende på om du sparar i ditt eget namn eller i barnets. Om du väljer att spara i ditt eget namn är det du som äger kontot och bestämmer när barnet ska få tillgång till pengarna. En fördel med detta är att du behåller kontrollen – även om barnet fyller 18 år. Du bestämmer när och hur pengarna ska delas ut. Det du däremot bör tänka på är vad som händer vid en eventuell separation eller om du skulle gå bort. Då omfattas pengarna av regler för arv och bodelning. Läs mer om arvsrätt på Skatteverket.

Om du istället upprättar ett konto i barnets namn, är det juridiskt barnets pengar. När barnet fyller 18 år får det automatiskt tillgång till hela beloppet – oavsett vad pengarna var tänkta till. Du kan inte styra över när eller hur de används.
En annan fördel med att spara i ditt eget namn är att du enkelt kan spara till flera barn från ett och samma konto, vilket gör det lättare att spara rättvist. Genom att samla pengarna på ett konto och hålla koll på hur mycket som är avsatt till varje barn, undviker du att det uppstår skillnader om du börjar spara vid olika tidpunkter.När det är dags att ge barnen tillgång till sparandet – till exempel i samband med att de flyttar hemifrån eller börjar studera – kan du själv fördela pengarna jämnt.Även om barnet är 18 år rent juridiskt, betyder det inte alltid att det är moget att hantera ett större belopp på egen hand. Det är därför många föräldrar väljer att spara i eget namn för att kunna överlämna ansvaret når barnet är redo.

Hur kan mor- eller farföräldrar bidra till barnsparandet?

Mor- och farföräldrar kan bidra till sparandet för barnbarn genom att antingen öppna ett eget sparkonto eller överföra penninggåvor till redan existerande sparkonton, fonder eller aktier. När man öppnar ett sparkonto hos Morrow Bank får man ett personligt OCR-nummer som även mor- och farföräldrar kan använda för insättningar, om så önskas.

Lär barnet att spara som en självklarhet

Barn är som regel inte väldigt bra på att tänka långt in i framtiden. Inte heller på att tänka långsiktig konsekvens av dagens handlande. Därför är det ditt jobb att spara en del av barnbidraget, lite av den extra pengen från morfar, eller pengarna som var födelsedags- eller konfirmationspresent. Klarar du att hålla ut, kommer barnet att tacka dig längre fram i livet, även om det betyder färre godisbitar eller att inte kunna shoppa den där snygga tröjan exakt där och då. När du visar vägen på det sättet, bidrar du också till att skapa en vana, så att ditt barn fortsätter sparandet som vuxen – både till sig själv och egna barn.Ett sparkonto är helt enkelt något som kan skapa trygghet och möjligheter – oavsett vad morgondagen för med sig.

Sparkonto till barn i Morrow Bank ger dig:

  • Hög ränta från första kronan
  • Räntan utbetalas till kontot varje månad
  • Inga avgifter
  • Ingen bindningstid och fritt antal uttag
  • Insättningsgaranti i norska Bankenes sikringsfond
Klicka här för att läsa mer och öppna sparkonto till barn hos Morrow Bank redan idag!