A woman talking around a dinner table.
  1. Hem
  2. Flexibelt Lan
  3. Hur Mycket

Hur mycket kan jag låna?

Frågan kan bli aktuell så fort du planerar att ta ett större lån. Kanske du ska köpa bostad eller bil, eller något annat som dina hopsparade slantar inte helt räcker till.
Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket du får låna.När du ansöker om lån kommer vi först och främst att göra en bedömning av din betalningsförmåga. Helt enkelt vilka inkomster och utgifter du har - och möjligheterna för att betala tillbaka ett lån.

Hur mycket kan jag låna – och hur stort lån klarar jag av?

Du kan själv jämföra din månadsinkomst mot hur stora utgifter du har varje månad. Mat, el, vatten, telefon, internet, försäkringar och kläder är exempel på nödvändigheter som du troligen behöver räkna med.
När du har koll på inkomster och utgifter, och har räknat ut vad som blir kvar i kassan varje månad, så vet du också om du har råd att betala av på ett lån. Kom ihåg att lånets månadskostnad påverkas av låneräntor, övriga avgifter och den totala lånetiden.

Vilka olika typer av lån finns det?

När du ska ta lån finns det flera alternativ att välja mellan.Beroende på hur mycket du vill låna, och om du ska låna med eller utan säkerhet, kan olika lån bli aktuella för att motsvara ditt behov. Härnäst presenterar vi de vanligaste lånetyperna, så att du lättare hittar det lån som passar dig bäst.

Privatlån

Privatlån kallas också blancolån eller konsumtionslån. Det är lån för privatpersoner som kan användas till någon form av konsumtion.När du tar ett privatlån behöver du inte uppge någon säkerhet, vilket krävs vid till exempel krävs vid ett bostadslån där du vanligtvis behöver sätta själva bostaden som pant eller säkerhet. Lånet löper vanligtvis mellan 2–15 år och räntan är rörlig. Lånets effektiva ränta ger dig information om den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter.Det privatlån som Morrow Bank erbjuder kallas Flexibelt Lån och där kan lånesumman som beviljas vara allt mellan 10 000 - 300 000 kr kronor.

Bostadslån

Till skillnad från privatlån, blancolån eller konsumtionslån så är bostadslån ett lån där låntagaren måste uppge en säkerhet. Dessa lån löper vanligtvis över många år och räntan kan vara antingen rörlig eller bunden. Fastigheten, eller de värdepapper som är relaterade till bostaden, används oftast som säkerhet för lånet.När det gäller bostadslån påverkas storleken på lånet därmed av värdet på den säkerhet du kan använda för lånet.

Billån

Namnet avslöjar syftet med detta lån. När vi talar om billån menar vi ett lån där bilen vi köper fungerar som säkerhet för lånet.I vanliga fall beviljar långivare en lånesumma som motsvarar 80 procent av bilens inköpspris, och kräver att du själv står för resterande 20 procent.Ifall du inte har tillräckliga besparingar kan du ta ett privatlån för att betala din andel.

Hur mycket får jag låna från Morrow Bank?

Det privatlån som Morrow Bank erbjuder kallas Flexibelt Lån. Du kan ansöka om lån på mellan 10 000 - 300 000 kr kronor utan krav på säkerhet och du kan använda pengarna till vad du vill.En stor fördel med Flexibelt Lån är att du kan betala av lånet i egen takt. Så länge du betalar månadens räntor och avgifter kan du fritt välja hur du vill amortera ditt lån, du har möjlighet att ta en paus om du behöver.Lånet är en så kallad revolverande kredit, vilket innebär att pengarna du amorterar blir en tillgänglig kredit som du har möjlighet att ta ut på nytt. Du behöver varken ansöka om ett nytt lån eller förklara vad pengarna ska användas till.Flexibelt Lån passar också bra för dig som vill samla dyra lån och skulder i ett större lån med bättre villkor.

Sammanfattning

Det är svårt att ge ett allmänt svar på frågan “Hur mycket jag kan låna?”, eftersom lånevillkoren varierar beroende på din ekonomiska situation och din betalningsförmåga.Känner du att du kommer att klara månadskostnaden kan du däremot fylla i en ansökan och få ett direkt svar med en summa redan idag.
--Låneexempel: 165 000 kr/ 5 år, nom. ränta 9,55%, eff. ränta 10,59 %, uppl.avgift 495 kr, adm.avgift 35 kr/ mån. Kostnad 45 885 kr, totalt 210 885 kr. Exemplet förutsätter att lånet betalas tillbaka med lika stora månadsbelopp på 3 515 kronor under 5 år.